רכישת דירה היא העסקה הגדולה ביותר בחייו של אדם ממוצע, והצלחתה תלויה במידה רבה בתכנון העסקה בשלבים הראשונים. תכנון נכון לא רק שימנע הפתעות בלתי צפויות, אלא יכול גם ליצור רווחים נאים בעתיד.
צעד #1 - הגדרת התקציב הנכון לעסקה
עסקה לרכישה דירה או נכס צריכה להתחיל בבניה נכונה של התקציב. למשל, יש לקחת בחשבון שלמחיר הקנייה מתווספות עלויות נוספות כגון : מס רכישה , דמי תיווך, שכ"ט עורך דין ועלויות נלוות למעבר (שיפוץ, הובלה, ריענון הנכס שעוזבים). סך העלויות הנוספות יכול להצטבר לכדי עשרות ואף מאות אלפי שקלים ויש לקחת סכומים אלה בחשבון מראש כחלק מתקציב העסקה כולה, בין אם בכוונתכם לממן את העסקה באמצעות משכנתא ובין אם לא. אם החלטתם לקחת משכנתא - שלב בניית התקציב לעסקה יהיה תלוי בסך ההון עצמי שברשותכם. המלצה : שיקלו להיעזר בשירותיהם של יועצי משכנתאות או יועצים כלכליים לבנייה נכונה של תקציב ולמציאת מקורות המימון לעסקה.
צעד #2 - בצעו בדיקת חבות במס רכישה בטווח התקציב המקסימלי לעסקה
בדיקת חבות במס רכישה היא בדיקה פשוטה המתבצעת באמצעות מחשבון מס רכישה באתר רשות המיסים. חשוב לזכור - שיעור מס הרכישה לדירה ראשונה שונה ונמוך משמעותית משיעור המס בדירה שניה והלאה, סכום המס ייקבע בהתאם לשווי הרכישה בפועל ויש לקחת סכום זה בחשבון מראש. למאמר המלא בנושא מס רכישה לחצו כאן.
צעד #3 - שיקלו להיעזר בשרותיו של מתווך
לחסוך זה חשוב ואם אין סיבה לשלם דמי תיווך אל תשלמו, אבל חשוב שתדעו ! גם אם בחרתם לחסוך את עלויות התיווך ולא לקחת מתווך מטעמכם, בפרקטיקה הנהוגה היום בעולם הנדל"ן בהחלט ייתכן שתידרשו בסופו של דבר לשלם דמי תיווך למתווך שלא מטעמכם על מנת שיקשר אתכם למוכר הנכס אותו ראיתם.
צעד #4 - אל תיסגרו על דירה או נכס מסוים לפני שתתייעצו עם עורך הדין שלכם - זה כלול בשירות !
חיפוש דירה או נכס לרכישה יכול להיות הליך ארוך ומייגע אשר בסופו הרוכשים הצליחו לאתר שניים או שלושה נכסים ה"מתאימים" לקריטריונים שלהם, ורק לאחר שהם בוחרים ונסגרים על הדירה או הנכס ה"מתאים" ביותר לדעתם, הם מערבים את עורך הדין שלהם.
זאת טעות ! רצוי ובמקרים רבים אף חובה לערב את עורך הדין כבר בשלב חיפוש הדירה או הנכס. כך, תוך כדי תהליך החיפוש תוכלו לקבל מעורך הדין אינדיקציות בנוגע לטיבו המשפטי של הנכס, מידע שעל בסיסו בסופו של דבר כנראה תתקבל ההחלטה אם לרכוש את הנכס או לא (זאת עם כל הכבוד לכיווני האוויר והאור בדירה).
שילוב עורך הדין בשלב החיפושים ימנע מפח נפש מחזרה לשלב החיפושים לאחר שכבר "נסגרתם" על נכס , וכן ימנע מצב של התחייבויות מיותרות שלכם כלפי מוכרים.
צעד #5 - בין אם החלטתם לרכוש את הנכס להשקעה ובין אם לא - בצעו בדיקה תכנונית מקיפה לנכס אותו אתם מעוניינים לרכוש
בדיקה תכנונית היא בדיקה מקיפה אודות המצב התכנוני של הדירה או הנכס, אשר במסגרתה נבדקות התוכניות החלות על הקרקע, היתרי הבניה, מסמכי הבית המשותף, זכויות בניה בלתי מנוצלות, עבירות בניה ועוד. מעבר לבירור המצב התכנוני בהווה, בדיקה תכנונית יכולה להעלות אינדיקציות על תכנון עתידי, אשר ביכולתו להשפיע על ערך הדירה או הנכס הנרכש.
כמו בכל דבר בחיים גם בעסקאות נדל"ן תכנון נכון ומדויק יעזור לנו להימנע מהפתעות, יסיע לנו לצלוח גם את העסקאות המסובכות ביותר.
המאמר נכתב על ידי עו"ד יצחק מלכה - מטרת המאמר היא לספק מידע כללי באופן שטחי בלבד ואין לראות בו משום ייעוץ משפטי בשום פנים ואופן. לייעוץ ללא עלות פנו אלינו בדף יצירת קשר או בטלפון : 053-434-1414. כל הזכויות שמורות, אין להעתיק ללא אישור, הפצה תתקבל בברכה.
Comments